Mag ik met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg?

Ja, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Beschik je over het juiste rijbewijs? Is je heftruck, verreiker of hoogwerker technisch in orde en gekeurd? Is je voertuig ingeschreven, voorzien van een nummerplaat en verzekerd? En natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Rijbewijs op basis van MTM

Zelfrijdend bedrijfsmaterieel zoals heftrucks, verreikers en hoogwerkers vallen onder de noemer ‘voertuigen van speciale constructie’. Voor het besturen van een voertuig van speciale constructie op de openbare weg voorziet de wet geen regels rond het benodigde rijbewijs. Daarom zegt de wet dat het benodigde rijbewijs afhankelijk is van de maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig.

Maximaal Toegelaten Massa (MTM) Type Rijbewijs
< 3.500 kg Rijbewijs B
3.500 - 7.500 kg Rijbewijs C1
> 7.500 kg Rijbewijs C

 

Rijbewijs B

Uitzondering op deze regel is dat je ongeacht de MTM voertuigen van speciale constructie mag besturen met een rijbewijs B wanneer aan deze 2 voorwaarden wordt voldaan:

  1. De maximale snelheid van het voertuig is beperkt tot 40 km/u
  2. De verplaatsing tussen de bouwplaatsen is minder dan 5 km of is binnen een havengebied

Traag vervoer

Maar België zou België niet zijn moest er op deze uitzondering geen uitzondering bestaan. Heftrucks, verreikers en hoogwerkers kunnen namelijk ook worden ondergebracht onder de noemer van ‘voertuig van traag vervoer’ omdat ze een maximale snelheid van 40 km/u hebben. Als bestuurder van een voertuig van traag vervoer ben je niet verplicht een rijbewijs te hebben wanneer je geboren bent voor 1 oktober 1982.

Inschrijving, nummerplaat en verzekering

Net zoals alle andere voertuigen die in het verkeer worden gebracht, moeten heftrucks, verreikers en hoogwerkers ingeschreven worden en voorzien zijn van een nummerplaat. Vooraleer je met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg mag rijden moeten ze bovendien ook verzekerd zijn volgens de verplichte aansprakelijkheidsverzekering van motorvoertuigen

Keuring en technisch in orde

Rijd je met je heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg? Zorg er dan voor dat je toestel technisch in orde is en voldoet aan de wettelijke vereisten. Bovendien moet je hefwerktuig ook periodiek gekeurd worden bij een Externe Dienst voor Technische Controle (EDTC).

 

Ben je dus van plan je met een huurtoestel van Hermans Heftrucks op de openbare weg te begeven? Meld het ons vooraf zodat we een gepast toestel kunnen leveren en ga na of je rijbewijs wel geschikt is.

Bekijk het huurassortiment

Recent Hefnieuws
Opleiding heftruck rijbewijs bij UVA Rijschool dankzij tweedehands heftrucks

Opleiding heftruck rijbewijs bij UVA Rijschool dankzij tweedehands heftrucks

"Klanten ontzorgen door een totaalpakket aan te bieden". Dat doet Thomas Van Coillie van UVA Rijschool door vanaf nu ook logistieke opleidingen aan te bieden.

Lees meer
Veilig werken met hefwerktuigen

Veilig werken met hefwerktuigen

Er gebeuren jaarlijks nog te veel incidenten met heftrucks, verreikers, hoogwerkers en andere hefwerktuigen. Download de veiligheidstips en help zo voorkomen.

Lees meer