Opleiding heftruck rijbewijs bij UVA Rijschool dankzij tweedehands heftrucks

“Klanten ontzorgen door een totaalpakket aan te bieden”. Daarmee breekt Thomas Van Coillie van UVA Rijschool met het verleden. Dankzij de aankoop van twee tweedehands heftrucks en een knikhoogwerker verbreedt UVA het bestaande aanbod met logistieke opleidingen.

De Unie Van Autorijscholen

In de jaren ‘60 krijgt Louis Van Coillie, de grootvader van Thomas Van Coillie, het idee om een rijschool op te starten. Die plannen ontstaan op de zinkfabriek Vieille Montagne in Balen waar hij ingenieur is. Initiëel start hij samen met enkele collega’s, maar al snel voegt de grootvader van Thomas de verschillende rijscholen samen onder de Unie Van Autorijscholen.

In 1980 neemt Luc van Coillie, de vader van Thomas, het bedrijf over van zijn vader Louis en runt hij de rijschool voortaan vanuit Hoogstraten. Totdat Thomas in 2017 de lokaal verankerde naam ‘UVA Rijschool’ van zijn vader overkoopt met zijn eigen bedrijf. Want ondanks dat Thomas was voorbestemd om de zaak over te nemen, maakt hij er een eigen startpunt van en verhuist hij UVA in 2020 naar Industriezone ‘Het Groot Veld’ in Hoogstraten.

Klanten ontzorgen met een totaalpakket

Thomas ziet zichzelf niet zozeer als de 3de generatie omdat hij het bedrijf uit de niche van rijschool wil halen. “Ik ben van mening dat een klant wil ontzorgd worden. Of die klant nu een chauffeur nodig heeft voor zijn vrachtwagen, een nascholing code 95 moet volgen of vijf heftruckchauffeurs heeft die af en toe met een hoogwerker een herstelling moeten uitvoeren, dan hoeft die klant alleen maar bij ons te zijn”, verduidelijkt Thomas. 

Dat resulteert in het omvangrijke aanbod van theoretische en praktische opleidingen als rijschool voor brommer, motor, auto, lichte vracht, combinaties met aanhangwagen, vrachtwagen en zelfs landbouwvoertuig, maar ook als erkend nascholingscentrum met opleidingen zoals EHBO en code 95.

En aan dat assortiment voegt UVA nu ook logistieke opleidingen toe. Daarvoor zijn alle certificaten behaald en bovendien kan UVA uitpakken met het Qfor kwaliteitslabel voor learning- en consultingactiviteiten.

 

"De keuze voor tweedehands heftrucks was voor ons snel gemaakt."

 

Tweedehands heftrucks met verschillende uitrusting

Om de heftruckopleiding te kunnen geven kocht UVA twee elektrische 3-wiel heftrucks bij Hermans Heftrucks. “De keuze voor tweedehands heftrucks was voor ons snel gemaakt”, vertelt Thomas. “Ten eerste is er de kortere terugverdientijd bij tweedehands heftrucks. Bovendien worden onze heftrucks niet zo intensief gebruikt. We rijden niet op vollast en de heftrucks draaien geen volledige shiften. Nog een belangrijke troef was de korte levertijd van de toestellen.”

UVA Rijschool kiest ook bewust voor twee verschillende uitvoeringen. De ene heftruck is uitgerust met een tweevoudige mast en een ergonomische minilever-besturing. De andere heftruck heeft een drievoudige mast met vrije heffing en multi function levers. “Met deze opties kunnen we cursisten een scenario voorschotelen waarbij ze zelf de juiste heftruck moeten kiezen en kunnen we de ervaren heftruckchauffeurs uit hun comfortzone halen door hen een heftruck met een ander type bediening voor te schotelen”, legt Thomas uit.

Is een heftruck rijbewijs verplicht?

Volgens de wet moet je aan volgende eisen voldoen om een heftruck te mogen besturen:

  1. Je moet minstens 18 jaar zijn
  2. Je moet (medisch) geschikt zijn
  3. Je moet een training hebben gevolgd

In de praktijk wil dit zeggen dat je een opleiding moet volgen met een theoretisch en een praktisch onderdeel. Doe je dat via een erkend opleidingscentrum, dan ontvang je een certificaat dat 5 jaar geldig is. Hiermee kan aangetoond worden dat de bestuurder van de heftruck voldoende opgeleid is wanneer er toch iets fout loopt met materiële schade of fysieke letsels tot gevolg.

Opleiding hoogwerker met veelzijdige knikhoogwerker

Voor de opleiding hoogwerker kocht UVA een knikhoogwerker type E300AJP met een werkhoogte tot 11 m en een groot op-en-over werkbereik. Met deze veelzijdige hoogwerker, die in de praktijk vaak wordt ingezet, bieden ze hun cursisten dus een kwalitatieve opleiding aan.

Sterke lokale partner

Het opleidingscentrum uit Hoogstraten kiest er steevast voor om samen te werken met sterke lokale partners voor de aankoop van hun wagenpark. In het verleden huurde UVA al een aantal keer bij Hermans Heftrucks. “Ook nu werd die overweging gemaakt. Maar omdat we onze eigen vrachtwagens ook moeten laden en lossen, was de keuze om tweedehands heftrucks te kopen vrij snel gemaakt. En zo konden we ze ook in onze gekende blauwe kleur laten herspuiten,” lacht Thomas.

Bent u net als Thomas Van Coillie van UVA Rijschool op zoek naar een tweedehands heftruck?

Hermans Heftrucks heeft een uitgebreid assortiment tweedehands heftrucks dat garant staat voor ruime keuzemogelijkheden.

Meer info of een vraag? Contacteer ons vrijblijvend door te mailen naar sales@hermans-heftrucks.be of te bellen op +32 3 340 04 90.

Recent Hefnieuws
Mag ik met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg?

Mag ik met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg?

Ja, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Denk aan het juiste rijbewijs, inschrijving, nummerplaat, verzekering en keuring. En natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Lees meer
Veilig werken met hefwerktuigen

Veilig werken met hefwerktuigen

Er gebeuren jaarlijks nog te veel incidenten met heftrucks, verreikers, hoogwerkers en andere hefwerktuigen. Download de veiligheidstips en help zo voorkomen.

Lees meer