De levensduur van uw heftruckbatterij verlengen? Het kan

De levensduur van uw heftruckbatterij verlengen

De batterij bepaalt voor een groot deel mee het prijskaartje van uw elektrische heftruck of intern transportmateriaal. U draagt dus maar beter goed zorg voor deze batterij. Een uitgebreid onderhoud of herstelling laat u best over aan een professional. Maar met deze tips kunt u alvast aan de slag om zelf de levensduur van uw loodzuurbatterij aanzienlijk te verlengen.

Vul de batterij regelmatig bij

Na elke 5 tot 10 laadbeurten moet het waterpeil van uw batterij worden bijgevuld. Doe dit steeds na het opladen van de batterij, wanneer deze nog op temperatuur is, en nooit ervoor. Ook met een automatisch vulsysteem.

Gebruik enkel gedemineraliseerd water

Gewoon leidingwater bevat zoutoplossingen en andere verontreiniging. Dit water verstoort het laad- en ontlaadproces en veroorzaakt kortsluiting. Gebruik dus voor het bijvullen enkel gedestilleerd water. U kunt er voor kiezen gedemineraliseerd water aan te kopen of om het zelf te maken van leidingwater met behulp van een demineralisator.

Vul de batterij niet te hoog bij

Vul de batterij bij tot aan de onderkant van de korfjes en niet hoger, mocht de batterij toch ‘overbevuld’ geraken maak dan zeker de bovenkant van de batterij weer schoon en droog. Een batterij met watervulsysteem geeft aan wanneer er voldoende water is door middel van kleine witte indicatoren op de vuldoppen van de batterijcellen.

Vermijd tussenladingen

De kunst van het correct opladen van een loodzuurbatterij zit hem in de timing. Een batterij moet op het juiste moment worden opgeladen voor de juiste tijdsduur. Industriële batterijen kunnen gemiddeld 1.250 tot 1.500 keer worden opgeladen. Iedere keer dat de batterij wordt opgeladen, al is dit maar voor een hele korte tijd, geldt als één beurt. Vermijd daarom dus onnodige tussenladingen. Door de batterij iedere middagpauze op te laden wanneer dat nog niet nodig is, kan de levensduur van de batterij zelfs tot 60% afnemen.

Laat de batterijcapaciteit nooit onder de 20% gaan

Zowel het te vroeg opladen van de batterij als het te lang uitstellen van het opladen zijn nefast voor uw batterij. Wanneer een resterende lading van 20% wordt bereikt, moet de batterij zo spoedig mogelijk worden opgeladen. Mocht u daarna toch nog verder blijven werken wordt de batterij beschadigd en zal bovendien het hefvermogen van uw heftruck dalen. Zorg er voor dat de batterij steeds volledig opgeladen wordt. Tijdens het laden zelf mogen er geen metalen voorwerpen op de batterij geplaatst worden en dienen de vuldoppen te allen tijde gesloten te zijn. Mocht u de batterij niet meteen gebruiken na het opladen, bewaar deze dan op een droge en schone plaats. Wordt de batterij voor langere tijd niet gebruikt dan treedt er door zelfontlading verlies aan lading op, in dit geval kan u de batterij dus toch nog best maandelijks opladen.

Gebruik een aangepaste lader volgens de batterij & capaciteit

Het is niet zo dat elke 48V lader geschikt is voor elke 48V batterij. Daarbij komt ook nog eens dat de spanning van de meeste laders niet zomaar om te zetten is. Als u al een batterijlader hebt, check dan eerst of deze kan worden gebruikt voor het opladen van de batterij van een ander toestel. Een verkeerde laadstroom van de batterijlader kan de batterij ernstig beschadigen. De vuistregel is: batterijcapaciteit (Ah) x 0.16 = Ampèrage (A) van de batterijlader. Bv: 625Ah x 0.16 = 100A

Vermijd extreme temperaturen

Bij een temperatuur van 30° neemt de capaciteit van uw elektrische heftruck al af met zo’n 30%. Als je regelmatig in extreme temperaturen moet werken, gebruik dan ook een batterij die hier op afgestemd is. Dit geldt ook voor temperaturen onder de 5°.

Voorkom extreme piekbelasting

Een loodzuur batterij te heftig gebruiken, bijvoorbeeld lang achter elkaar, met weinig rust en relatief zware lasten put een batterij uit. Niet alleen tijdens de werkzaamheden maar ook in de verwachte levenstermijn. Mechanische belasting door drempels of oneffen ondergronden versnellen ook de slijtage van de loodzuurbatterij.

Recent Hefnieuws

Jobbeurs Noorderkempen Werkt

Ben je op zoek naar een toffe job? Zoek je job niet te ver.
Bezoek ons op de Jobbeurs in Hoogstraten op woensdag 19 september 2018 in het GC Hoogstraten tussen 14u en 18u.

Lees meer
Toyota Traigo 80V HT heftruck voor zware toepassingen

Nieuwe Toyota Traigo 80V HT voor zware toepassingen

Tijdens de CeMAT vakbeurs in Hannover heeft Toyota de nieuwe Traigo 80-volt reeks voorgesteld. Deze extreem stille heftrucks met een laadvermogen van 6 tot 8 ton blinken uit door hun topprestaties, wendbaarheid en efficiëntie.

Lees meer